Teljes kivizsgálás logó

Véradás. Segítségnyújtás és egy lépés az egészség felé

A véradás mint a mások gyógyulásához való hozzájárulás él a köztudatban. Mindez természetesen igaz, ugyanakkor jóval összetettebb folyamat is: Szűrővizsgálat és a megújulás egy módja.

Adj vért, és ments meg három életet! A szlogen valószínűleg mindenkinek ismerős. Aki vállalja a donor szerepét, azt általában valóban az önzetlen segítségnyújtás szándéka motiválja. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a folyamat a véradónak is hasznára válik: Az előzetes szűrés során visszajelzést kap egészségi állapotáról. A hiányzó vérmennyiség újratermelődése pedig számos élettani előnnyel jár. A véradás pozitív oldalainak hangsúlyozásával talán könnyebb elérni, hogy minél többen megpróbálkozzanak vele.

Hiszen véradókra hatalmas szükség van. A vér – mely testünk egyik legalapvetőbb alkotóeleme és létfontosságú anyagok szállítója – mesterséges úton nem állítható elő, tehát csak a donorok “adományaiból” szerezhető be. Sokan mégis irtóznak tőle, vagy a vér látványa vagy a tűk fenyegető közelsége megakadályozza, hogy valaha véradásra jelentkezzenek.

Véradás

Ahhoz, hogy a kórházak hozzájuthassanak a megfelelő mennyiségű vérhez, az Országos Vérellátó Szolgálat adatai szerint naponta körülbelül 1600-1800 véradóra van szükség. Mivel pedig a levett vér mindössze 5 napig használható fel, nagyon fontos, hogy a donorok érkezése folyamatos legyen.

Az önkéntesektől nyert 450 milliliternyi vér transzfúzióra (vérátömlesztésre) szoruló súlyos sérülteknél hasznosul, kutatások tárgyává válik vagy beépül a gyógyhatású készítmények gyártásának folyamatába.

Véradás

A bátor önkéntes, aki úgy dönt, szeretne véradó lenni, néhány előzetes vizsgálaton vesz részt, hogy egészségi állapotát felmérhessék. Egy rutinszerű orvosi vizsgálat során meghallgatják a szívét, a tüdejét, ellenőrzik a vérnyomását.

Véradás

A mintaként levett egyetlen cseppnyi vérből megállapítják a hemoglobin-szintjét, ellenőrzik, nem vérszegény vagy vashiányos-e. A szűrővizsgálat során Hepatitis- és HIV-tesztet is végeznek. A véradási folyamat tehát a megelőzésnek is kiváló eszköze.

És hogy mi történik utána? A szervezetünk néhány napon belül pótolja az elvesztett vérmennyiséget, friss vörösvértesteket képez, ezzel serkenti a csontvelő megújulását is. A rendszeres (legalább félévente történő) véradás résztvevőinek körében 88%-kal csökken a szívinfarktus és a szélütés kockázata.

Tehát aki vért ad, megment három életet…és sokat tesz a saját egészségéért is.

Copyright © 2022 - Teljeskivizsgalas.hu - Minden jog fenntartva.