Teljes kivizsgálás logó

Pihentető alvás éjjel és jó közérzet nappal

Az alvás a pihenés legalapvetőbb eszköze. Az előző nap feldolgozása, egyben felkészülés a jövőbeli kihívásokra. Módosult agyi állapot, öntudatlan fejlődés, természetes orvosság. Mégsem tulajdonítunk neki elég nagy jelentőséget.

Minden gerinces élőlény alszik. A kikapcsolódásnak ez az elsődleges formája a külső ingerekre adott reakciók és a szándékos mozgás csökkenésével jár. Alvás közben a szervezetünk dolgozik: A sejtosztódás üteme fokozódik, a sejtelhalás mértéke azonban visszaszorul.

Álmunkban a szervezetünk nagyon is aktív, az idegrendszerünk ilyenkor regenerálódik – ezt a Szegedi Tudományegyetem egyik kutatása is kimutatta. A hosszú, pihentető alvással tehát a természetes öngyógyításért is sokat teszünk. Mi kellene ahhoz, hogy testünknek ezt a csodás képességét jól kihasználhassuk?

Mindenekelőtt nagyobb tudatosság és szigorúbb napirend. Az alvásra sajnos sokan úgy tekintenek mint feláldozható időtartamra, melyből bármikor el lehet lopni néhány órát a munka vagy a szabadidő javára.

Pedig az alváshiányt a szervezetünk is megsínyli. Egészség híján pedig a kötelességeink és a szórakozásaink is csorbát szenvednek.

Az elégtelen mennyiségű pihenés például fokozott éhségérzetet eredményez. Ebből elhízás következik, ami a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a diabetes kockázatát növeli. Ha tehát valaki rendszeresen éjszakázik, az ő esetében kiemelt fontosságot kapnak a rendszeres szűrővizsgálatok.

Alvásigényünk a különböző életszakaszainkban változó. Míg egy csecsemő a nap 24 órájából 20-at is átalszik, egy középkorú embernek 8-9 óra pihenésre van szüksége. Idős korban pedig sokan már nem tudnak többet aludni napi 5 óránál.

Alvás

Az alvás ritmusa 90-120 percenként változik, a különféle fázisokat más és más szemmozgások kísérik. Az álmok nagy többsége az úgynevezett REM-fázisban jelentkezik. Ilyenkor az agyunk olyan területei aktívak, melyek a hatékony tanulást, a rendszerszintű gondolkodást segítik.

A 21. századi felgyorsult életvitel, a folyamatos stresszhatás az éjszakai pihenés minőségére is hatással van. Egyre többen szenvednek álmatlanságban vagy az alvászavar különböző formáiban.

Alvás

Néhány egyszerű szabály követésével ezeknek mérsékelhetjük a kockázatát, sőt azt is elérhetjük, hogy a nyugodt éjszakák a betegségmegelőzés eszközei legyenek.

Nagyon fontos a hálószoba funkciójának tiszteletben tartása. Ha a helyiség célja tényleg csak a pihenés, agyunk nem fog más, intenzívebb ingereket társítani hozzá. A hálószobán belül a kényelmes ágy kiválasztására is fordítsunk nagy hangsúlyt!

Alvás

Hálóruhaként kényelmes darabokat viseljünk, legjobb, ha a pizsama puha pamutból készül. A lefekvés előtti órákban kerüljük a munkát, az intenzív testmozgást. Ne fogyasszunk alkoholt vagy nehéz, zsíros ételeket. Törekedjünk arra, hogy minden nap ugyanakkor kerüljünk ágyba!

Ha legalább 8 órán át alszunk, megszakítások és zavaró ingerek nélkül, máris tettünk testi és lelki egészségünkért. 

Copyright © 2022 - Teljeskivizsgalas.hu - Minden jog fenntartva.