Teljes kivizsgálás logó

Vizsgálatainkról részletesen: Mellkasröntgen

A mellkasröntgen rutinszerűen alkalmazott szűrővizsgálat, mely a képalkotó diagnosztika egy jelentős módszere. A tüdő, a szív és a mellhártya állapotának ellenőrzésére is kiválóan alkalmas.

A mellkasröntgen készítésére is szolgáló röntgengép bonyolult, modern berendezésnek látszik, valójában azonban több mint száz éves története van. A katódsugárzással kapcsolatos kísérletek, melyek a röntgensugarak felfedezéséhez vezettek, a 19. század utolsó harmadában kezdődtek. 

Vizsgálatainkról részletesen: Mellkasröntgen

Nikola Tesla és Heinrich Hertz egyaránt kutatott a témában, a tényleges felfedezőnek azonban Wilhelm Röntgen német fizikust tekintjük. A tudós a saját otthonában végzett kísérleteket a Crookes-vákuumcsővel, amikor különös dologra lett figyelmes.

Röntgen észlelte, hogy a cső kibocsátotta sugárzás hatására az íróasztalában tartott fotólemezek rejtélyes módon “fényt kaptak” és egy kulcs képe rajzolódott ki rajtuk. A kulcsot, melyet az asztal egy másik rekeszében tartott, tömör falapok választották el a fotólemezektől.

A röntgensugarak (ekkor még X-sugarak) használatának lehetőségeiről azonnal megindult a szakmai diskurzus. Bár néhányan a veszélyeit hangsúlyozták, a legtöbben egyetértettek abban, hogy forradalmasítja az orvostudományt.

Mellkasröntgen

Manapság egy röntgenfelvétel készítése már rutinszerűen alkalmazott képalkotó vizsgálatnak számít. A sugárzás egy vákuumcsőben keletkezik, innen lép ki és halad át a testen. A csontsűrűség mérés folyamata is hasonló elven működik.

A gép a következő módon dolgozik: A sugárzás egy része elnyelődik az emberi szervezetben, más része pedig irányt változtat és szétszóródik. Egy mellkasröntgen készítése során a felsőtest mögé helyeznek röntgenfilmet, melyen a sugárzás egy kémiai reakció folytán nyomot hagy.

A keletkező röntgenárnyék tulajdonképpen láthatóvá teszi a láthatatlant: A vizsgálatot végzők és a kezelőorvosok képet kapnak a belső szervek, a csontok állapotáról.

Vizsgálatainkról részletesen: Mellkasröntgen

A felvétel készítése fájdalommentes és nem igényel különösebb előkészületet a beteg részéről. A vizsgált testrészt mindig szabadon kell hagyni, mellkasröntgen készítésekor tehát derékig levetkőzve kell a gépbe lépni.

A fémből készült ékszereket érdemes eltávolítani, ezek ugyanis negatívan befolyásolják a képminőséget. A vizsgálat általában visszatartott levegővel történik, míg a páciens mellkasát a gép felületéhez nyomja. Ez enyhén hideg lehet.

A kilégzés és belégzés rendjét a vizsgálatot végző szakemberek instruálják. A folyamat nem vesz igénybe több időt fél percnél, közben a nem vizsgált testrészeket ólomkötény védi a sugárzástól.

Egy mellkasröntgen pontos információkat ad a tüdő állapotáról, gyakran használják tüdőszűrésre is. A tüdőgyulladás, a szívrendellenességek és a mellüregben felszaporodó folyadék monitorozására szintén alkalmas.

Fontos információ, hogy a mellkasröntgen vagy bármilyen más röntgenvizsgálat ellenjavallt, ha a páciens babát vár. Az első trimeszterben ugyanis a magzat rendkívül érzékeny a káros sugarakra. A terhességről vagy annak gyanújáról ezért mindig tájékoztatni kell a kezelőorvost.

Mellkasröntgen

A mellkasröntgen és általában a röntgenvizsgálatok tehát a szűrések alapvető eszközei. Alkalmazásukkal időben fény derülhet a tüdőt érintő elváltozásokra, akár daganatos megbetegedésekre is.

Az Onkoteam Bt. kivizsgálási programjában a mellkasröntgen is szerepel. A honlapon keresztül bármikor foglalható időpont, hogy biztosan megelőzhessük a szűrhető betegségeket.

Copyright © 2022 - Teljeskivizsgalas.hu - Minden jog fenntartva.