Teljes kivizsgálás logó

Május utolsó keddje, a Nemzetközi Tejnap

Idén a hónap legvégére, május 31-re esik a Nemzetközi Tejnap, amely 1957 óta a tej pozitív tulajdonságaira, a tejtermékek fogyasztására és az egészséges életmódra hívja fel a figyelmet.

Míg a tej még 50-60 évvel ezelőtt is alapvető élelmezési cikk, sőt egy önellátó gazdaság elsődleges pillére volt, addig a megítélése napjainkra már ugyancsak ellentmondásos. Sokan úgy vélik, a csecsemőkor után a fogyasztása már nem ajánlott, még káros is lehet. A problémát árnyalja a jelen emberének számos érzékenysége, az egyre szélesebb körben jelentkező laktóz- vagy tejfehérje-intolerancia. Mi most mégis a tej pozitív tulajdonságait hangsúlyoznánk, kezdve „Ádámtól és Évától”, az élet indulásától.

tej

Ideális esetben egy újszülött alapvető tápláléka az anyatej. Az Egészségügyi Világszervezet javaslata szerint 6 hónapos korig a kizárólagos anyatejes táplálás minden baba számára megfelelő. Azok a gyerekek pedig, akiket tovább szoptatnak – akár a totyogó korig – számos egészségügyi előnyhöz jutnak hozzá. Felmérések bizonyítják, hogy az ő körükben jellemző a későbbi megfázások, az influenza kockázatának csökkenése, intelligenciájuk az átlagosnál magasabb lesz és kisebb eséllyel válnak túlsúlyossá.

tej

A tej fogyasztása kisgyermekkorban is ajánlott. Mint elsődleges kalciumforrás, hozzájárul az egészséges csontozat és fogak kialakulásához. Egyes kutatások alátámasztják, hogy a tejfogyasztás csökkenti a későbbi szívbetegségek és az agyvérzés előfordulási esélyét. A tej a D-Vitaminbevitelhez is hozzájárul, laktoferrin nevű proteinje pedig a vas felszívódását segíti. Egy  másik tejfehérje, a kazein pedig megakadályozza a baktériumok hozzátapadását a bélfalhoz, így védelmet nyújt a kórokozókkal szemben.

A tej beiktatása az étrendbe felnőtt korban sem marad jutalom nélkül. A kalciumban gazdag, tejet és tejtermékeket tartalmazó étrend hosszú távon is egészséges fogakat és csontozatot biztosít. A tejtermékek változatos alkalmazása színesíti az étrendet, és további egészségügyi hozadékokat eredményez. Egy élőflórás joghurt például kiváló kiegészítés egy antibiotikumos kúra mellett vagy után, fenntartja az egyensúlyt a bélrendszerben élő baktériumok között és még a cukorbetegség kockázatát is mérsékeli.

Copyright © 2022 - Teljeskivizsgalas.hu - Minden jog fenntartva.