Teljes kivizsgálás logó

Vizsgálatainkról részletesen: Éhgyomri vérvétel

Az éhgyomri vérvétel minden laborvizsgálat során – így a mi menedzserszűrési programunkban is – kiemelt fontossággal bír. A reggeli órákban levett vérminta sokat elárul például a vércukor- és a cholesterinszintről.

Kivizsgálási programunkban nagy hangsúlyt kap az éhgyomri vérvétel. A kora reggeli órákban levett vér indikátori szerepe nagyon jelentős, számos adatot közvetít egészségi állapotunkról.

Vizsgálatainkról részletesen: Éhgyomri vérvétel

A véradásról szóló cikkünkben már utaltunk rá, milyen csodálatos anyag a vér: Folyékony kötőszövetként áramlik egész testünkben, létfontosságú anyagokat szállít és szervezetünk saját “gyártmánya”, mesterséges úton nem lehet létrehozni.

Ha pedig a páciens és a laboratórium dolgozói is az optimális eredményre törekednek, mindig  megfelelően “vall” testünk fizikai jellemzőiről.

A fent említett eredményeket már a vizsgálat jelzőjével is hangsúlyozni szokás: Éhgyomri vérvétel. Az étkezés ugyanis alapvető adatváltozásokat generál a vérünkben, hatással van a cholesterin és az inzulin szintjére is.

Ezért érdemes a vérvételt a kora reggeli órákban, az első étkezés előtt megejteni. A vizsgálatra érkező páciens vizet fogyaszthat, kávét és teát azonban nem, különösen akkor nem, ha azokat cukorral édesítené. Általános javaslat, hogy a vérvétel előtt 6 órával senki ne vegyen magához szilárd táplálékot.

A “reggeli vérvételt” gyakran az éhgyomri szinonimájaként használják, valójában azonban mást jelent. A reggeli vérvétel nem feltétlenül éhgyomorra történik, és a napszaki ingadozást mutató hormonok (például a kortizol) szintjének mérésére kiválóan alkalmas.

Vizsgálatainkról részletesen: Éhgyomri vérvétel

Bizonyos vérvizsgálatokra étkezéstől függetlenül, bármikor sor kerülhet. Ilyenek például az allergiatesztek, a vitaminszintek meghatározásai és az autoimmun ellenanyagszintek mérései.

Vizsgálatainkról részletesen: Éhgyomri vérvétel

És hogy mi történik a vérmintával a laborvizsgálat során? A feldolgozását általában már a reggeli, délelőtti órákban elkezdik, hiszen a levett vér nem állhat sokáig. A sürgős felhasználását főleg az úgynevezett alakos elemek (a vörösvértestek, a fehérvérsejtek, a trombociták) kívánják meg.

Vizsgálatainkról részletesen: Éhgyomri vérvétel

Ha a vérminta sokáig állna, centrifugálás nélkül a vörösvérsejtek felfalnák a vér cukortartalmát. A széteső vörösvérsejtekből pedig kálium szabadulna fel, és így megtévesztő eredmények születnének.

A menedzserszűrési programunka iktatott éhgyomri vérvétel tehát – a páciensek együttműködése és a laboránsok gondos munkája folytán – nagyszerű adatokat közvetít. A vizsgálat lezárulása után pedig bőséges reggelivel kínáljuk a jelenlévőket.

Copyright © 2022 - Teljeskivizsgalas.hu - Minden jog fenntartva.