Teljes kivizsgálás logó

Egészséges táplálkozás. Hogy néz ki az ideális napi menü?

Az egészséges táplálkozás fogalmához rendkívül sok tévhit és szubjektív berögződés kapcsolódik. Tény, hogy mindannyian különbözőek vagyunk, az étrend tekintetében mégis beszélhetünk néhány általános irányelvről.

“Az vagy, amit megeszel.” – tartja a mondás, és való igaz, az általunk fogyasztott ételek és italok alapvetően határozzák meg testi mivoltunkat. Szervezetünk üzemanyagának (rossz) minősége felelős a működési problémákért, míg az egészséges táplálkozás a testi-lelki jóllét záloga.

Több kisebb, kevésbé bőséges étkezéssel például sokat tehetnénk emésztésünk megfelelő működéséért. Felgyorsult, stresszes, egészségtelen életvitelünknek azonban egyenes következménye az egészségtelen étkezés. Ritkábban eszünk és gyakran folyamodunk zsírokkal és cukrokkal telített gyorsételekhez.

Egészséges táplálkozás

Az ebből következő elhízás hazánkban is érinti a felnőtt lakosság több mint 65%-át. A túlsúly pedig olyan betegségekhez vezet, melyek a statisztikák szerint megfelelnek a vezető halálokoknak: Szív- és érrendszeri problémákhoz, stroke-hoz, cukorbetegséghez.

Egészséges táplálkozás

Hogyan lehetne mindezt elkerülni? Mielőtt megválaszolnánk a kérdést, hogy az egészséges táplálkozás keretei között mit érdemes enni, talán tisztázzuk azt, hogy mikor: Reggel.

Bár sokan nem kívánják a reggeli étkezést vagy – ami még rosszabb – kizárólag egy kávéval indítják a napot, az ébredés utáni kalóriabevitel elengedhetetlen. Egy tökéletes reggeli bőséges, de nem zsírosan laktató és nagy arányban tartalmaz fehérjét. Válasszunk például tojást, fogyasszuk sok zöldséggel és teljes kiőrlésű vagy magvas kenyérrel.

Egészséges táplálkozás

A gyakori, kis mennyiségű étkezések szabályait alapul véve érdemes tízórait és uzsonnát is fogyasztani. A főétkezések közötti apró alkalmakhoz ideálisak a gyümölcsök vagy a cukrot kisebb arányban tartalmazó müzlik és kekszek.

Egészséges táplálkozás

Ha a cél az egészséges táplálkozás, az ebéd és a vacsora megtervezése is körültekintést igényel. Az ebéd esetében jó döntés lehet nem kizárólag a húsra támaszkodni, hanem tejtermékeket is fogyasztani. A csirkemell túróval, sajttal történő tálalása remek választás.

Vacsorára a dietetikusok könnyebb fogásokat javasolnak, hogy az emésztőrendszer túlzott igénybevétele ne zavarhassa meg az éjszakai pihenést. Egy szelet hal jó megoldás lehet, ha este is szívesen eszünk meleget. Itt se feledkezzünk meg a zöldségekről.

Egészséges táplálkozás

Az egészséges táplálkozás taglalásakor az ételeknél talán csak a folyadékra fontosabb koncentrálnunk. Az elégtelen bevitel általános probléma, és a széles körben ismert tévhittel ellentétben az üdítők, cukrozott gyümölcslevek nem helyettesítik a vizet.

Az evés mellett tehát koncentráljunk az ivása is. Minimum napi 2,5 litert el kell fogyasztanunk ahhoz, hogy szervezetünk vízmennyisége ne csökkenjen. Éppen ezért ennél több víz ivása javasolt, nyári melegben pedig még nagyobb mennyiségre van szükség.

Az egészséges étrend kialakítása mellett a rendszeresen végzett szűrővizsgálatokkal is sokat tehetünk magunkért. Az Onkoteam Bt. menedzserszűrési programja időben felszínre hozza például az elégtelenül működő keringési rendszer vagy a magas vércukorszint problémáját.

Copyright © 2022 - Teljeskivizsgalas.hu - Minden jog fenntartva.