Teljes kivizsgálás logó

A helyes fogápolás néhány (alap)szabálya

A fogápolás az egyik legjobb példa arra, hogy a rutinszerűen alkalmazott apró gyakorlatok milyen óriási problémákat előzhetnek meg. Egészséges étrend, rendszeres ellenőrzések, valamint néhány percnyi erőfeszítés reggel és este – Ez a fogorvos elkerülésének tökéletes receptje.

Az ép, egészséges fogak jelentősége vitathatatlan. Egy-egy fájó vagy lyukas fog nehézségeket okozhat a táplálkozásban, az elszíneződések vagy hiányok pedig esztétikai szempontból problematikusak. A komolyabb beavatkozások és a fogorvos felkeresése pedig sokak legrosszabb rémálmaiban szerepelnek. Mit tehetünk, hogy mindezt elkerüljük, hogy megőrizzük fogaink egészségét?

Személyes felelősségünk talán a következő három pontban foglalható össze: 1; A megfelelő eszközök kiválasztása. 2; Rendszeres fogápolás a helyes technika alkalmazásával és 3; Megjelenés a szűrővizsgálatokon.

A fogápolás alapvető kellékei a fogkefe és a fogkrém. Mivel ma már mindkettőből óriási kínálat érhető el, érdemes figyelni a következő szempontokra. Fogkeféből válasszunk puha sertékkel rendelkezőt, melynek a fejmérete kicsi, a nyele pedig rugalmas. Hatékony megoldás az elektromos fogkefe is, de ebben az esetben – és tulajdonképpen a hagyományos verziónál is – ügyeljünk a fej gyakori, körülbelül kéthavonta történő cseréjére.

A fogkrém megvásárlása előtt gondoljunk fokozottabban az egyéni igényekre. Mindig a fluoridtartalom a döntő, hiszen ez az anyag véd a fogszuvasodás ellen. Tehát ha fokozottan hajlamosak vagyunk rá, válasszunk magas fluoridtartalmút. Próbálkozhatunk a szemcsés típusokkal, ha a célunk a fehérítés vagy a cinktartalmúakkal, ha gyakran küzdünk fogkővel.

Fogápolás

A rendszeres fogápolás a reggeli és az esti tisztítást foglalja magába. Érdemes törekedni arra, hogy egy fogmosás legalább 3-4 percig tartson, a fogkefe pedig 45 fokos szöget zárjon be a fogsorunkkal. Nem kell kifejezetten erősen nyomni, tévhit, hogy csak az intenzív fogmosás hatékony. Ne feledkezzünk meg a felső és az oldalsó fogfelszínekről se! A nehezen elérhető részekhez használjunk fogselymet és fogköztisztító kefét.

Fogorvoshoz fordulni pedig nem csak vészhelyzetben szükséges, az éves szűrővizsgálatok a hatékony fogápolás részét képezik. Ha alávetjük magunkat a felszíni tisztításnak, minimális fogkő-eltávolításnak, jó eséllyel megúszhatjuk a fúrást vagy a gyökérkezelést.

Fogápolás

A kiegyensúlyozott, egészséges étrenddel is sokat tehetünk fogaink épségéért. A túlzottan cukros vagy fűszeres ételek mellőzése csökkenti a fogszuvasodás kockázatát. A helyesen alkalmazott étrend-kiegészítők – például a C-vitamin – pedig a fogíny egészségéhez járulnak hozzá.

Copyright © 2022 - Teljeskivizsgalas.hu - Minden jog fenntartva.