Teljes kivizsgálás logó

A hatékony és biztonságos edzés 5 trükkjei

A rendszeres edzés – legyen az úszás, futás vagy egy fitness klub látogatása – nagymértékben hozzájárul fizikai és mentális egészségünkhöz. Ha odafigyelünk néhány apróságra, könnyedén elérhetjük, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a pihenésnek ebből az aktív formájából.

Az edzés sokak számára jelenti egy gondokkal teli munkanap lezárását vagy éppen a reggeli rituálét, a felkészülést a jövőbeli kihívásokra. Az intenzív mozgás rutinszerű cselekedet lesz, megléte hozzájárul a testi-lelki egyensúlyhoz, elmaradása hiányérzetet okoz.

Edzés

Rendszeres mozgást iktatni a mindennapjainkba nagyszerű döntés. Nemcsak fizikai és mentális jóllétünkhöz járul hozzá, de társasági aspektusa is van, sőt a koncentrációs képességet is növeli. A lenti jótanácsok figyelembevételével elérhetjük, hogy az edzésből csak profitáljunk, a kockázatokat pedig csökkentsük.

1; Tartsuk egyensúlyban a kalóriabevitelt és a kalóriaégetést. Még akkor is, ha az edzés a fogyókúra eszköze, érdemes a megkezdése előtt 45 perccel enni valamit. Ha testünk éhezik – ráadásul a szokottnál nagyobb terhelésnek van kitéve – zsírt fog visszatartani. Egy kis adag magas energiatartalmú,  fehérjedús “útravaló” tehát tényleg a célunkat szolgálja.

Edzés

2; Ne csak együnk, igyunk is! Intenzív mozgás közben fokozottan érdemes figyelni a dehidratáció elkerülésére. Jó döntés lehet ráállni a mérlegre mozgás előtt, majd utána is. Ha könnyebbek vagyunk, szervezetünk a víztartalékából veszített, tegyünk gyorsan a kiszáradás ellen!

3; A bemelegítés nagyon fontos, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Egy átlagos, fiatal embernek 5-10 perc elég, hogy felkészítse testét a terhelésre. Idős korban azonban érdemes több időt, körülbelül negyed órát, szánni a kezdő gyakorlatokra.

60 év felett, különösen nők esetében, figyeljünk fokozottan az esetleges alapbetegségekre, hátráltató tényezőkre. A statisztikák szerint sokakat érintő csontritkulás például időben észlelhető a rendszeres csontsűrűség mérésekkel.

4; Az utólagos nyújtás éppen olyan lényeges mint a bemelegítés. Így előzhető meg az izomláz, így kerülhetők el a komolyabb sérülések. Ha edzés után még áldozunk erre 10 percet, nagy eséllyel biztosítjuk a másnapi jó közérzetünket.

Edzés

5; Kerüljük el a monotonitást, ez az edzésre éppen úgy igaz, mint az élet más területeire. Ha egy bizonyos mozdulatsor túl sokszor ismétlődik, már nem jelent kihívást az izmoknak, a várt eredmények elmaradhatnak. Az edzőterem látogatását éppen ezért érdemes kardiogyakorlatokkal, például futással vagy túrázással kombinálni.

Edzés

Végül pedig tudatosítsuk, hogy a mozgás a jóllétünket szolgálja. Nem érdemes tehát erőltetni, ha egy kicsit gyengébbnek érezzük magunkat. Továbbá ne is adjuk fel túl könnyen, ha csak most ismerkedünk egy új mozgásformával.

Copyright © 2022 - Teljeskivizsgalas.hu - Minden jog fenntartva.