Teljes kivizsgálás logó

5 hasznos tanács a cukorbetegség elkerüléséhez

A cukorbetegség Magyarországon népbetegségnek számít. Néhány hasznos életmódbeli tanács követésével azonban csökkenthető a diabétesz kialakulásának kockázata.

A cukorbetegség magyarországi előfordulása ijesztő adatokkal jellemezhető és a számok meredeken emelkednek. A hazánkban népbetegségnek számító diabétesz több mint egymillió embert érint. A felnőtt cukorbetegek 100 lakosra jutó száma az utóbbi húsz évben megháromszorozódott.

Bár a betegség gyógyszeres kezeléssel, inzulinadagolással és a megfelelő életmód folytatásával kordában tartható, a megelőzésére is érdemes lenne nagyobb figyelmet fordítani.

Mi is a cukorbetegség? A diabétesz leegyszerűsítve a hasnyálmirigy működési rendellenességével magyarázható.

A szerv béta-sejtjei elpusztulnak (ez a gyerekek körében előforduló, ritkább, úgynevezett 1-es típusú cukorbetegség) vagy képtelenné válnak az inzulin előállítására (2-es típusú, főleg időseket érintő probléma). Inzulin nélkül a vércukortartalom nem szabályozható, az anyagcsere állapota folyamatosan romlik.

A diabétesz kialakulásában komoly szerepet kaphatnak a terhelő családi előzmények, a betegség örökölhető. Ugyanakkor – ahogy a Magyar Diabetes Társaság is figyelmeztet rá – nem hivatkozhatunk mindig a genetikára, a személyes felelősség jelentősége is óriási.

Életmódbeli tanácsok követésével ugyanis csökkenthető a betegség kockázata és elkerülhetők az olyan komolyabb gondok mint például a szív- és érrendszeri problémák.

Ha megfogadjuk a most következő tanácsokat, a cukorbetegség kezelése helyett talán elég lesz a megelőzésére koncentrálni. Mint minden más betegségnél, a diabétesz esetében is igaz, hogy a prevenció életet menthet. Érdemes tehát ezeket az ajánlatokat komolyan venni, különösen a gazdag karácsonyi vacsorák időszakában.

#1. Testsúlykontroll

Nagyobb súlyfelesleg, nagyobb kockázat. A cukorbetegség kialakulása tipikusan a helytelen étkezési szokások, a cukorban, szénhidrátban gazdag ételek fogyasztásának számlájára írható.

A plusz kilókkal megterhelt szervezet ráadásul mindig sérülékenyebb és fogékonyabb a betegségekre. Ellenőrizzük tehát rendszeresen a testsúlyunkat, és tegyünk is érte, hogy ne gyarapodjon egészségtelen mértékben.

#2. Étkezési szabályok

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a kis adagokban bevitt, napi öt étkezés tekinthető ideálisnak. A fogások legyenek rostban gazdagok, ügyeljünk a gyümölcsök, zöldségfélék és fehérjék rendszeres fogyasztására.

Ugyanakkor kerüljük az édességek, a cukros üdítők és a zsírban gazdag menük mértéktelen fogyasztását.

Egészséges étkezési tervekhez már adtunk egyszer ötleteket, most elárulunk még egy hasznos tippet: A nagyobb étkezések előtt fogyasszunk ecetes előételt. Az ecet ugyanis korlátozza a cukor felszívódását segítő enzim termelődését.

#3. Mozgás

A kutatások szerint már heti 4 óra aktív mozgás is jelentősen csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Még akkor is, ha ez nem jár fogyással.

Ha csak egy-két megállóval korábban leszállunk a buszról (esetleg tudatosabban keressük a mozgás lehetőségét a karácsonyi pulyka és bejgli elfogyasztása után), máris sokat tettünk az egészségünkért.

#4. Pihentető alvás

Az alvás ideális mennyisége természetesen egyénenként változik. Mégis vitathatatlan a tény, hogy a 6 óránál kevesebb éjszakai pihenés az idegrendszer változásait indukálja, befolyásolja a hormontermelést, így hozzájárul a diabétesz kialakulásának lehetőségéhez.

Továbbá a mélyalvás fázisában a szervezetünk öngyógyító folyamatokat végez, mindenképpen adjunk neki esélyt a regenerálódásra.

#5. Rendszeres szűrővizsgálatok

A megelőzéshez hozzátartoznak a laboratóriumi mintavételek is. Az éves szűrővizsgálatok segítenek időben feltárni az esetleges betegségeket, így a kezelésnek is sokkal jobbak lesznek az esélyei. Az Onkoteam Bt. menedzserszűrési programjában a vércukorszint-mérés is helyet kapott. A kivizsgálásra ide kattintva is lehet regisztrálni, az űrlapon keresztül online időpontfoglalásra van lehetőség.

Copyright © 2022 - Teljeskivizsgalas.hu - Minden jog fenntartva.