Teljes kivizsgálás logó

A csodatévő étrend-kiegészítő: C-Vitamin

Manapság, mikor sokan igyekeznek tudatosan táplálkozni és a nagyüzemi termékek minősége gyakran kérdésessé válik, egyre többen iktatják be az életükbe a vitaminokat. Szerves vegyületekről van szó, melyeket a szervezetünk ugyan csak kis mennyiségben igényel, az élet mégis elképzelhetetlen nélkülük. A C-Vitaminra pedig különösen nagy gondot kell fordítanunk.

Először is: A vitamin izolálása mögött egy magyar kutató Nobel-díjas felfedezése áll. Szent-Györgyi Albert még külföldi tanulmányútjai során megfigyelte egy jellegzetes oxidációs folyamat reakciós késését, amely valamilyen redukáló anyag meglétére utalt. Később rájött, hogy ez a redukáló anyag a mellékvesekéregben és a citrusfélékben egyaránt előfordul. Magyarországra hazatérve felismerte, hogy a szegedi fűszerpaprika sokkal többet tartalmaz ebből az anyagból, mint a citrusféle gyümölcsök, így nagy mennyiség előállítását sikerült véghez vinnie. 1937-ben kapta meg a Nobel-díjat „…a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseiért” indoklással.

cvitamin

Szent-Györgyi eredményeiből azóta is profitál a világ. Azt valószínűleg mindannyian tudjuk, hogy a C-Vitamin kiváló immunerősítő, és hogy a téli hónapokban ajánlott rendszeresen fogyasztani. Szervezetünk azonban számos más módon is hasznosítja ezt a kiváló vegyületet.

A C-Vitamin csökkenti a kimerültség-érzést és a fáradtságot. Ha rendszeresen fogyasztjuk, azzal a testi és a szellemi frissességünket egyaránt biztosíthatjuk, ugyanis a mentális egészségünkre is jótékony hatással van.

Szerepe a bőrápolás terén is jelentős. Hiszen mint erős antioxidáns, semlegesíti a szabad gyököket, így akadályozva meg, hogy bőrünk idő előtt megöregedjen. A C-vitamin elengedhetetlen a bőr kollagéntermeléséhez is, a kollagén pedig a bőr, az ízületek, a kötőszövetek, a csontok és a fogak egyik természetes összetevője. A kollagénnek köszönhetően lesz bőrünk rugalmas és feszes, a megfelelő mennyiségű kollagént pedig a megfelelő mennyiségű C-Vitamin biztosítja.

egeszseges_etelek

El is érkeztünk a vitamin forrásainak kérdéséhez. Természetes állapotban megtalálható a korábban már említett citrusfélékben és paprikában, de más zöldségekben és gyümölcsökben is. C-Vitamin pótlására fogyasszunk bőven káposztát, brokkolit, petrezselymet vagy epret, kivit, feketeribizlit.

Bizonyos helyzetekben (például erős dohányzás mellett, terhesség vagy szoptatás alatt, esetleg betegség miatt) a szervezet fokozottan igényli a C-Vitamin bevitelét. Ilyenkor a legjobb, ha táplálékkiegészítőként az étrendünk rendszeres részévé tesszük ezt a hasznos anyagot

Copyright © 2022 - Teljeskivizsgalas.hu - Minden jog fenntartva.